https://carpmojo.com/monofilno-osnovno-vlakno-katran-synapse-neonСтатия на carpology.net, превод и допълнения Михаил Петков


Надуваемите лодки предоставят отлични възможности за риболов на далечни разстояния и те често са в пъти по-евтини и надеждни от радиоуправляемите. При тях основния принцип е същия като при радиоуправляемата лодка - колкото по-прецизни и ефективни сте, толкова по-добри резултати ще постигнете. Подготвили сме ви 10 топ съвета, които ще ви помогнат и улеснят в това не толкова лесно начинание.


1. Оставете включена светлина на брега

Ако влизате с лодка през ноща, много лесно може да се дезориентирате и да изгубите брега от погледа си. Случвало ми се е няколко пъти и ако язовира е голям си е доста страшничко. Поставете неподвижна и достатъчно силна лампа, която да ви бъде ориентир в пепрогледния мрак на ноща.


2. Използвайте помощ от приятел

Когато нанасяте монтажите със стръвта навътре, голямо удобство е да си имате помощник на брега, който да изпъва линията и да държи нещата под контрол.


3. Не разпъвайте през аванса или с пусната байтрънър система

Ако разпъвате сами, не се изкушавайте да използвате аванса или байтрънър системата на макарата, това ще доведе до ужасно усукване на влакното. Много по-добре е да отворите скобата.


4. Вземете въдицата със себе си

Алтернативата на това да оставите въдиците на брега и да нанасяте само стръвта е да вземете цялата въдица със себе си, да спуснете оловото със стръвта и с отворена скоба да се приберете обратно. Това е малко трудна задача за сам човек и изисква малко тренировки, но по този начин си осигурявате перфектна презентация на стръвта, точно на мястото, където сте я пуснали, което си заслужава усилието.


5. Пускайте монтажа със стръвта внимателно

Независимо дали пускате само монтажа или сте взели въдицата със себе си, изпънете хубаво монтажа и внимателно го пуснете към дъното така, че да не се оплете.


6. Вземете си колче за тестове

Ако ловите в сравнително плитък водоем, вземете например дръжката от кепа и опипайте хубаво дъното за тиня и перспективни места.


7. Гребете винаги, когато е възможно

Гребането е много по-тихо от използването на извънбордов бензинов двигател, ако го правите с финес, може да се позиционирате безшумно между шараните, без те да ви забележат.


8. Носете поляризиращи очила

Точно както го правите от брега, използвайте времето, докато сте на лодката за да огледате за перспективни места и риби във водата


9. Пазете чистота

Пазете лодката си чиста. Разпиляната стръв в нея може да мирише ужасно, а киснатата царевица би изгонила дори вампирите и таласъмите от дома ви, ако сгънете лодката без да я почистите. 


10. Носете спасителна жилетка

Не е съвет, дори не трябва да го споменаваме, но това често се игнорира. Падането във водата, дори през лятото е много по-различно от това да си топите краката в местния басейн. Винаги носете спасителна жилетка!Псст, януари ще е студено, защо не си смениш влакното на макарите? :) 

Katran Synapse NEON