Статия на carpfeed.com, превод Mihail Petkov

Пет страхотни малки "хака",  които ще поддържат основната ви линия в тип-топ състояние премахвайки усукването, карайки я да потъва по-бързо и да бъде добре смазана, за да се представя на макс!

Най-доброто на този квинтет от хакове е, че той вероятно няма да ви струва нито лев, защото най-вероятно имате всички необходими продукти, залежаващи в някой тъмен ъгъл на дома ви. 


1. Премахнете усукването 


Усукването на основното влакно може да бъде кошмар, който компрометира дистанцията на хвърляне и дори води до микропукнатини, загубени риби и сериозни оплитания по макарата.

Ефективен и бърз начин да елиминирате оплитането напълно е да поставите няколко камъчета в PVA мрежа, премахнете повода и вържете торбичката директно на края на основното си влакно.

След това хвърлете с пълна сила надалеч и оставете торбичката да падне до дъното. Изчакайте 30 секунди да се разтопи и навийте обратно влакното, придържайки го съвсем леко с ръка над макарата. Без тежест по линията, вие на практика навивате единствено влакното, което действие премахва усукването.


2. Накарайте го да потъне


Добре потопеното влакно е по-малко подозрително за рибите и това може да ви донесе повече кълванета в дългосрочен план.
Карайки по старо му, почистването на шпулата с почистващ препарат е отлична идея, но често оставя остатъци по линията и я прави още по-видима, обезмисляйки целта на нашето упражнение.

По-добра идея е да прекарате последните 50-60 метра от влакното през така нареченото меко олово (което всъщност е волфрамова паста). Тя не оставя видими следи по влакното и ще го накара да потъва доста по-бързо от доза "Ехо" хидро балсам :) 


3. Смазване на влакното


Гладко изнизващото се влакно ще добави сериозни метри към хвърлянето ви. 
Има няколко "лубриканта" на пазара, които се използват от състезателите, за да увеличат дистанцията си и "активната" съставка във всички тях е силиконово масло. То се използва в много индустрии и най-вече за смазване и почистване на автомобили. Може да се разтърсите в гаража за някое забутано флаконче WD40 или друг подобен продукт, който да премахне "скърцането" от влакното.Вместо да го пръскате директно на шпулата, по-добре го пръснете върху парцалче и го смазвайте, докато навивате.
Ще се изумите каква разлика в кастинг дистанцията може да получите!


4. Разтеглете флуорото


Флуорокарбоновите влакна имат лоша слава. Те са много добре потъващи и с добра абразивоустойчивост.
От другата страна, те се нуждаят от малко упражнения, за да са в добра кондиция.
Основния проблем с флуорокарбоновите основни влакна е пружинния ефект. Те имат прекалено много памет, остават на намотки и пружинират много лошо по шпулата на макарата.
За да се противопоставите на това, след всеки риболов просто завържете влакното за някой стълб или малко дърво, отдалечете се, сочейки с въдицата към стълба/дървото, на поне 80-90 метра и изпънете хубаво влакното.

Резултатът ще бъде приятно и право влакно, което ще се представя отлично.


5. Направете си камуфлажен плетеняк


Доста риболовци използват плетени основни влакна тези дни, окуражени от липсата на разтегляне, тънък диаметър и директен контакт с другия край. След дълготрайна употреба и изложени на елементите, много от зелените влакна започват да избледняват на цвят, бивайки много по-забележими, преминавайки през дъното на водоема.
За да изхитрите това, вземете обикновен перманентен маркер и нашарете 40-50 метра от влакното :) 
Пречупвайки неговата линия, то става практически невидимо сред  растителността по дъното.