DAIWA 17 BASIA 45 SLD QD е един от емблематичните модели на марката, който по мое скромно виждане ще си остане една от неостаряваща класика. 
Представена е през 2017 година, има няколко по-нови модела Basia от тогава, но тази остава предпочитана дори пред тях.


Защо избрах нея, а не някоя от по-новите 19 или 20 Tournament? Външен вид, тегло и характеристики.
BASIA 45 SLD има по-компактно и леко тяло, по-ниски обороти и голяма сила на въртене.
Не на последно място е външния вид. Макарата е в класическия черен цвят с дървена ръкохватка, която пасна перфектно на въдиците ми с коркова дръжка.

Шпулата е с така популярният при Дайва голям клипс - High Impact Clip, който освен, че е видимо по-голям, което води до лесно закачване на влакното, също така се и завърта леко, когато ударите клипса при хвърляне, което намалява допълнително шока, който поема влакното там.

Тялото е матово черно, изградено от магнезий и алуминий - много леко и здраво. Ниското тегло също увеличава дистанцията при кастинг, защото ви позволява да бъдете по-бързи при хвърлянето.

За разлика от QDX, при QD модела всичко е черно. Буквално всичко - бигела, ръкохватката дори клипса е в черен цвят. Качеството на боята е много високо, не се забелязват никакви дефекти по материалите.

Оборотите при BASIA QD и QDX са 4.1:1, навиват 87 см с 1 оборот на дръжката. Може да ви звучи малко на фона на повечето макари, които прибират около метър, но пък ниската скорост дава по-голям драг на макарата - има навива леко под голям товар.

Basia QD и QDX са макарите с едно от най-ниското тегло на пазара. QDX с гумената ръкохватка тежи 475 грама, а тази е с 10 повече.
Това тегло буквално не се усеща в ръката и прави макарата подходяща за работа дори с 10 футови въдици.

Лагерите - макарата е с 8 на брой лагери, което е чудесно, но има една така да го нарека уловка.

Basia QD и QDX не са върховите модели на Daiwa към 2017 година. Има една Basia, която стои далеч над тях и това е Daiwa Tournament Basiair Z45 QDA.
Тази макара тежи невероятните 440 грама, има 12 лагера и цената й се движи около 2000 лв. За брой.

Защо ви говоря за нея, щом тя не присъства в това ревю?
Защото харатекристиките на Basia 45 QD и QDX зависят от маркетинг позиционирането им спрямо нея :)
Тоест винаги трябва да имате технически обоснована причина да си купите върховия модел било то на Дайва, било на Шимано. 

Basia air с е 4 лагера повече и с 45 грама по-лека от Basia QDX, което си е достатъчно основание за по-високата цена, а отделно и различния й външен вид я прави доста различима.
Хубавото е, че и двете макари споделят една конструкция и вътрешни елементи и на Basia QD и QDX могат да бъдат добавени 4 лагера, с което тя се доближава до върха.

Къде се добавят тези лагери - един в дръжката, един под основния лагер на безконечния винт и два лагера в ролката на бигела.
Разбира се, това е по желание, но лично аз съм фен на тези подобрения, защото казват положителен ефект на работата на тези възли. 

Какви са другите важни елементи - голям клипс за влакното, характерен за всички макари Daiwa, който освен на размер има и друга важна функция - върти се около оста си, докато другите са фиксирани, като по този начин предоставя допълнителна защита на влакното при чести силови хвърляния.

Наличен е и емблематичния дебел кух бигел, който при QD е в изцяло черен цвят, а при QD е сив-метален, небоядисан.
Дебелината му придава една стабилност при допир и приятно усещане при работа.

Дръжката при QD е от солидно дърво, обработено с дебел лак. При QDX дръжката е с характерното гумено покритие, налична и при новите модели Emblem, Windcast и Crosscast.

И двете са удобни за работа и мисля, че са еднакво здрави. Отделно в Европа има много допълнително разработени ръкохватки за тунинг на тези макари, било то с карбонови, метални или дървени елементи по ваше предпочитание.

Basia 45 QD е окомплектована с резервна шпула, която е със същия размер като основната. QD моделът пристига без резервна шпула, заради което е и по-евтин.

Това бих казал, че са най-важните аспекти за модела, всичко работи и изглежда както се очаква от макара във високия ценови клас.
Тегло, липса на луфтове, компактен и впечатляващ външен вид, това са първите неща, които правят впечатление в тази макара.

Защо смених Shimano Power Aero 14000 XTC за въпросната Basia - вижте повече в края на видеото :) 

Надявам се, ревюто да ви е харесало и да ви е било от полза.

Михаил Петков - www.carpmojo.com