На пазара има много модели макари с различни функции, размери, характеристики и цени.
Избора на макара може да бъде малко объркващ, за това е важно първо да разберете как работят различните видове макари, по какво се различават и защо цените варират в големи граници.

Приятно гледане!Кои са основните характеристики, които да гледате при избора на макара:

1. Размерът на макарата и на шпулата

На първо място при избора на макара за шаранджийски риболов, преценете дали размерът на шпулите и съответно на макарата, отговарят на Вашият конкретен стил на риболов. 
Размерът на шпулата е важен за това какво и колко влакно можете да поберете върху нея. Ако нанасяте монтажите си с лодка на голяма дистанция, трябва да си изберете макара с голяма шпула, която да събира много и дебело влакно, например 500 метра 0.35 mm. Макара, която побира 100-150 метра 0.35 mm, няма да ви свърши работа при подобни условия, защото при нанасяне с лодка, обикновено се търсят дистанции между 150 и 250 метра навътре, а и трябва да имате някакъв запас от влакно. Ако пък шредпочитате да ловите на малки водоеми и държите такъмите Ви да бъдат максимално компактни и леки, то по-малките макари са точно за това.


2. Аванс - преден, заден, байтрънър

Шаранджийските макари най-често залагат на преден аванс или на байтрънър система.  Макарите с преден аванс са по-предпочитаният избор, заради по-простата си конструкция, която от своя страна води до малко по-ниско тегло и повече надеждност, заради по-малкия брой компоненти, които се използват в макарата. 

Байтрънър макарите имат 2 системи за аванса. Те са една идея по-лесни за поставяне в работно положение след хвърляне, защото не е нужно да развъртате горната капачка на аванса, за да се върти свободно шпулата.
При тях, в задната част на макарата има втора авансова система, която се задейства с вдигането на 1 ръкохватка, която задейства втория аванс, който е максимално разхлабен.Чисто функционално байтрънър макарите също разчитат на предния аванс при борбата с рибите и на практика втория се използва единствено за улеснение при поставяне в работно положение.

При макарите с преден аванс, също има различни видове. Авансът там може да бъде бърз или нормален. Нормален аванс наричам такъв, на който е необходимо да се направят 4-5 завъртания на капачката, за да преминем от напълно затегната шпула в напълно разхлабена. При бързите аванси, броят завъртания е значително по-малък - от половин оборот, до 1-2. Бързият аванс е значително по-удобен от нормалния и вече повечето от шаранджийските макари са оборудвани с него. Той е удобен както за бързото поставяне на макарата в работно положение, както и при борбата в рибата - можете много бързо да реагирате и да го разхлабите, ако усетите, че рибата тръгва с голям напън навътре.


3. Броя на лагерите

Лагерите в макарите имат 2 основни предназначения:

  • Да направят въртенето на макарата по-лесно и гладко.
  • Да гарантират по-дългата и безпроблемна работа на макарата.

Логично е макарите с повече лагери да се смятат за по-надеждни, но това не е съвсем така при по-ниския клас макари, при които използваните лагери не са с особено добро качество и те често започват да шумят след не особено дълга употреба. При макарите от средния клас, производителите често вграждате тефлонови втулки вместо лагери, които втулки често са много по-надеждни от евтините лагери в ниския клас макари и за това броят на лагерите при такава макара може да ви се струва малък, спрямо по-високата й цена. Основните лагери обаче са с много по-добра изработка и животът на подобна макара е значително по-дълъг. При този вид макари се правят и популярните из групите "ъпгрейти" - замяна на втулките с метални лагери, при което ресурса на макарата значително се увеличава.


4. Редене на влакното, права или конусовидна шпула

Колкото по-гладко макарата реди влакното върху шпулата, толкова по-лесно и надалеч ще можете да хвърляте. По-широките шпули добавят доста метри към крайната дистанция, защото на влакното му е нужно по-малко усилие, за да излезе от шпулата.
Ако сте си харесали конкретни модели, ще се радвам да ги обсъдим заедно, на разположение съм по всяко време: https://www.facebook.com/m5kov
Пишете ми на Viber или позвънете: 088 77 38 904 https://www.facebook.com/carpmojo