Статия на Carp Mojo, автор Михаил Петков, всички права запазени.


Как се разпределя 1000 метра влакно на 3 шпули?

Може би всеки риболовец някога се е чудил как да разпредели равномерно 1 ролка влакно на няколко шаранджийски макари, като на всяка от тях да има равно количество от него.
Направих това видео, защото смятам, че това е един често срещан "проблем", за който има съвсем просто и работещо решение.
На първо място проверете какво количество влакно побират вашите макари. Има макари и шпули с различна вместимост, като повечето големи шаранджийски макари побират ориентировъчно към 700 метра 0.30 mm влакно. Преценете колко и какво влакно ще използвате, според това дали ще нанасяте с лодка или ще хвърляте от ръка. В настоящото видео и статия ще навивам влакно 0.28 mm, което ще използвам от ръка и необходимото ми количество е поне 250 метра. Влакното, което навивам е Katran Neon 1000 метра, в което производителя е сложил много удобни маркери на всеки 250 метра, за да може с лекота да се разпредели на 4 шпули по 250 метра или на 2 по 500 метра. 500 метра влакно използвам в случаите, когато нанасям монтажите с лодка на големи разстояния и там запаса от влакно ми е важен, защото често дистанциите варират от 150 до 300 метра. Ако хвърляте от ръка, подобен запас ще ви бъде напълно излишен, за това аз разполагам с 2 комплекта шпули, едните за нанасяне с 500 метра дебело влакно и други с 250 метра тънко за риболов от ръка.

Ако на макарата ви няма данни колко влакно с диаметър 0.30 може да побере шпулата, то тогава има един много полезен сайт, който може да пресметне ориентировъчно това.

Сайтът е Pattaya Fishing, ако ви е трудно да го запомните, както на мен, напишете в гугъл "Fishing line calculator" и той излиза на първо място.

Калкулаторът изглежда по следния начин:


Въвеждате данните за диаметър и количество от шпулата, въвеждате новия желан диаметър и калкулатора автоматично показва колко метра ще побере тази шпула от въпросния нов диаметър.


Какво ще направя аз?

Макарата ми може да побере 700 метра влакно 0.281, но на мен не ми е необходимо толкова голямо количество, защото ще ловя от ръка и ще си направя подложки от старо влакно с приблизително същия или малко по-голям размер като основното. За да изчисля размера на подложката, първо ще навия 250 метра от основното влакно (точно до фабричния маркер на влакното) на празна шпула, а в последствие ще допълня шулата с необходимото количество подложка, без да смятам колко метра е тя, защото не ми е важно. Важно е тя да достига до ръба на шпулата и да не го надстърча, за да няма оплитания и произволни развивания.

При навиване на каквото и да е монофилно влакно е хубаво да го потопите в кофичка хладка вода, около 30 градуса, като добавите 2 капки веро, ама наистина 2 капки, че моята кофичка започна да изхвърля пяна :))
Топлата вода размеква влакното, а верото го почиства от евентуални фабрични замърсители и то се навива много по-стегнато и равномерно на шпулата. Не прекалявайте с градусите на водата!


Колко подложка да навиете и как да я прехвърлите на другите шпули

Както се разбрахме, ще навивам влакното на 3 шпули, съответно и на трите ще сложа по 250 метра и от 1000 метра ролка, ще ми останат 250 за резерва.
И на трите шпули обаче първо трябва да навия от подложката, която на първата шпула вече съм я навил отгоре, над основното влакно и знам точното й количество. Сега много лесно мога да прехвърля тази готова подложка на някоя от празните шпули, без да пипам основното влакно, което съм навил под нея.

Прехвърлям подложката на празна шпула и съединявам двете влакна с Albright възел, който е доста лесен и компактен, можете да видите във видеото как го правя. Навивам нови 250 метра до следващия маркер на влакното и вече имам завършена шпула с точното количество влакно на нея.

Следва да повторя навиването на нова подложка върху първата шпула, на която е останало само основното влакно. Навивам нова подложка, след това прехвърлям и нея върху третата празна шпула. Навивал нови 250 метра влакно от ролката и на третата шпула и вече имам 2 напълно готови за употреба шпули.


Какво да правите с третата шпула

Остана третата, на която в момента има само 250 метра от основното влакно. На нея също трябва да сложа подложка, но след това трябва да разменя влакната и подложката да слезе под основното влакно.
Навивам третата по ред подложка до запълване на шпулата и тук е интересната част.

Сега трябва да се разменят местата на двете влакна, което може да стане по 2 начина:
1. Ако имате още 1 резервна шпула (4-та), която не използвате, можете директно да навиете подложката и основното влакно на нея и да оставите първата за резервна.
2. Прехвърляте на ръка подложката върху някаква празна ролка от влакно, а след това и основното влакно на втора такава празна ролка.

Това е малко времеемка задача, но не е болка за умиране, поне вече знаете че сметките са точни и количествата на влакната са фиксирани.
Връщате си празната шпула на макарата, навивате подложката, правите Albright възел към основното и навивате и него отгоре.

В крайна сметка вече имате 3 шпули и макари с перфектно и точно навито влакно, готови за употреба!

 

Ако влакното няма маркери?

Когато влакното няма маркери, разпределянето става доста по-трудно и не толкова прецизно, но пак можете да се ориентирате.
Ориентирът ви е какво количество влакно прибира вашата конкретна макара с 1 пълен оборот на дръжката.
Някои производители я пишат тази информация, но други не. Вземате 1 рулетка и собственоръчно измервате количеството, което прибира макарата на празна шпула. Стараете се това да е максимално точно, ако трябва вържете някаква ластичка в началото и края на влакното и после го измерете.
Ако искате да навиете 250 метра основно влакно, а макарата ви навива 90 сантиметра влакно с 1 цял оборот на дръжката. Сметката е следната:
Разделяте 250 на 0.9 и получавате 277. Това е броят на оборотите, които трябва да направите, за да имате на макарата 250 метра влакно. Бройте ги бавно на ум, без да се разсейвате, за да не ги броите 2 пъти :)
След това си навивате подложката и по описаната горе схема я разпределяте на другите шпули.

Другият по-мързелив вариант е да си купите една джаджа за измерване на влакното, Rapala имат такава и е от сорта на 30+ лв. Тя се закрепя на въдицата, влакното минава през нея и тя отчита какъв метраж е минал и така една идея по-мързеливо си навивате влакното :) 


Горе-долу това са нещата, споменати във видеото + някои по-конкретни детайли, които няма как да опиша.
Надявам се статията и видеото да са ви полезни!
На линия съм за всякакви въпроси свързани с шаранджийския риболов!

Намерете ме във Facebook: Mihail Petkov
Пишете ми във Viber или направо позвънете: 088 77 38 904