Какво се случва с шарана в студената вода

Превод на Vasil Nikolov

Мат Таундън, учен по биология, ще опише подробно какво се случва с тялото на шаран в студена вода, така че да можете по-добре да разберете неговите нужди и съответно да го хванете по-лесно.

В повечето случаи мога да бъда посрещнат на брега на язовира или в лабораторията на университета, където прекарвам по-голямата част от живота си. През последните години изучавам организми, вариращи от най-простите до най-големите животни на нашата планета. Разбира се, не успях да преодолея любимия ми вид риба - шаран.

Темата на тази статия е шаран в студена вода. Започваме като споменаваме уникалните свойства на прясната вода. С намаляването на температурата на водата плътността му се увеличава, като студеният слой вода се спуска към дъното, а топлата се издига нагоре. Въпреки това, при температура на водата от 4 градуса по Целзий се появява интересен феномен, наречен термично разширение на водата.

Веднага щом температурата на водата падне под 4 градуса, тя бързо се издига до върха и с по-нататъшно намаление се превръща в лед. Това едновременно означава, че температурата на основното тяло от вода в резервоар при нормални условия не може да падне под 4 градуса по Целзий.
Мисля, че много хора знаят, че шаранът е студенокръвно животно, така че телесната му температура съответства на температурата на околната среда. Например, ако температурата на водата е 6 градуса, тогава температурата на тялото му ще бъде 6 градуса.

На свой ред температурата на тялото пряко влияе върху метаболизма на шаран, засягайки потока на всички вътрешни процеси. Температурата контролира активността на шаран, количеството на необходимата храна, смилаемостта на храната и дори работата на сетивните органи.

Но как точно студът засяга шаран? За да разберете отговора, използваме научната стойност на коензим Q10. Не се притеснявайте, тя определя само силата на промяната, когато температурата се покачи с 10 градуса.
За повечето животни единична стойност на коензим Q10 предизвиква двойна промяна в хода на вътрешните им процеси. Следователно, когато температурата падне от 20 до 10 градуса, метаболизмът, активността на шарана ще бъде намалена с около половината. Това е научен факт, открит от учените при "нормални" температурни условия.

Въпреки това, веднага щом температурата падне под 8 градуса, активността на шаран често пада много по-бързо от средното Q10. Когато температурата на водата е 6 градуса, шаранът става много бавен, спира да се храни или яде много рядко и на малки порции.

Оказва се, че за нас, рибарите, картината в студена вода изглежда мрачна, защото шаранът седи на едно място и няма да се храни. За щастие това не е така. Шарана се улавя в най-тежките условия и дори при наличието на лед в езерото. Така че яде. Какво става?

Първият факт, на който е необходимо да се обърне внимание: когато температурата падне под 8 градуса, шаранът консумира по-малко от необходимото за оцеляването и нормалното функциониране на тялото. Самото тяло обаче намалява основното ниво на метаболизма (нивото, което е необходимо за оцеляването).

Това е инстинктивен отговор на охлаждането и най-важното, периоди на липса на храна. По този начин, шаранът престава да изразходва енергия за движението, храносмилането на храната.

Любопитно е, че влизането в такова състояние не е свързано с външните условия на тялото. Това се дължи само на промяна в поведението, която помага да оцелее през зимата и, което е много важно, може да се промени "по желание" на организма, независимо от температурата на водата. Състоянието на шарана може да бъде сравнено с режима на готовност, откъдето може да се измъкне от него във всеки един момент.
Наличието на хищник, промяна в налягането, температурата, подхранването или наличието на храна може да накара шаран да напусне режима "готовност".

Сега бих искал да разгледам речния шаран като добър пример. Реките са съвсем различна картина за водните обитатели в сравнение с езерата. Постоянното движение на вода означава, че шаранът просто не може да се отпусне, чакайки благоприятни условия. Дори когато реката е покрита с леден слой, шаранът продължава да се движи и да се храни. По тази причина речен шаран или шаран във водоеми с наличие на водно течение, често кълве и при най-тежките студове.

Нека се върнем към нашия коензим Q10 и сравним метаболизма на шаран при температура на водата 15 и 5 градуса по Целзий. 15 градуса - благоприятна температура за риболов на шаран на всяко водно тяло, обикновено тази температура се съхранява през пролетта и есента.

Добавяме една стойност Q10 и установяваме, че метаболизмът на шаран при много ниска температура на водата от 5 градуса е намалял наполовина. Оказва се, че при такива условия, ако тялото му не навлезе в режим на готовност, то е в състояние да абсорбира и да усвоява прилично количество храна.

Важно е да се разбере, че за да може шаранът да остане активен при ниска температура, е необходимо да отделя много енергия, която може да си възстанови само от наличната храна. Ако шаранът няма достъп до лесен достъпна храна в големи количества, тялото просто спира метаболитния процес и шаранът попада във режим на хибернация.

Ето защо, за да го хванете при такива условия, е желателно да имате фиксирана точка на риболов, която подхранвате за дълъг период от време. Например, веднъж или два пъти седмично за един месец. В този случай шаранът ще знае, че до него винаги има храна.
Въпреки това, има още едно препятствие: сетивата на шараните (зрение, обоняние, вкусови рецептори) притъпени с падането на обмяната на веществата. За да накарате шарана да се размърда от мястото заради вашата стръв, тя трябва да бъде близо. Именно поради тази причина важността на определянето местообитанията на шарана е ключът към успеха в студената вода.

Съвсем не без причина, майсторите шаранджии препоръчват използването на силно привлекателни аромати и вкусове с отличителен мирис и ярки цветове в студената вода.

Очевидно не мога да помогна, но мога да повлия на храносмилането на шарана. За да се получи енергия от храната, шаранът трябва да разгради протеини, въглехидрати и мазнини в молекули, които могат да преминат през чревните стени, след което те ще се окажат в кръвта. Това означава, че протеините трябва да бъдат разградени до аминокиселини, въглехидрати до обикновена захар, мазнини (липиди) до мастни аминокиселини или глицерол.

Няма съмнение, че е по-добре за вас и за шарана да се използва само лесно смилаемата стръв. Също така си струва да си припомним, че шаранът може да яде тежката храна, която намери, но няма да получи необходимото ниво на енергия от нея и бързо ще заситят апетита си.

Шаранът е майстор на приспособяването в различна околна среда, живее и се развива добре в европейския климат, въпреки сериозните температурни спадове през зимата. Що се отнася до всяко животно, за шарана основните неща са: оцеляване, растеж и репродукция. Ако той може да се възползва от храна в студена вода, за да отговори на
първоначалните си нужди, той ще го направи.


Шаранджийски монтажи    Новини    Всички публикации