Обитанията на шарана през зимата

Статия на carpfeed.com, превод Mihail Petkov


Местоположението е най-важната част от зимния шаранджийски риболов.
Роб Хюз ви дава своето ръководство за това къде се крият рибите...


Можете да хванете само онова, което е пред вас.  Няма никакво значение дали ще ловите с мач или сте оборудван до ушите шаранджия или пък сте на кратък излет през уикенда. Най-важното за успешния излет е да се позиционирате там, където е шарана.

През зимните месеци откриването му може да бъде малко по-сложно от обикновено. Вятърът, времето, както и наличието на храна, оказват влияние там, където е вероятно да бъде шаранът.

Нещото, което може да изрита всичките ви планове е температурата на водата. Един градус е значителна разлика за рибите и докато те се стремят да се запазят възможно най-топли, големите температурни разлики им оказват съществено влияние.
Местата с постоянна температура са любим район в мрачната среда на зимата с възможност за ежедневно и периодично затопляне.
Североизточните дънери/укрития са чудесна отправна точка през зимата.


Бърз урок по физика

Докато водата се охлажда, тя потъва. Въпреки това, след като изстине под 4 градуса, тя отново се изкачва нагоре. Това е естествена система за защита, което означава, че дъното на водоема никога няма да замръзне и ледът се образува само на повърхността.

Ледът действа като изолатор, който пречи на водата отдолу да стане още по-студена. Ако водата замръзваше отдолу нагоре, целият водоем щеше да се превърне в голям леден блок и всичко живо в него щеше да умре.


В следствие на тази циркулация, през зимата дъното на водоема е възможно най-студеното място в него. В средата на зимата, когато езерата замръзват от части, долният слой винаги ще бъде с температура 4 градуса. В много студена вода 4-градусовият слой ще се издигне почти по цялата повърхност. В крайна сметка повърхностните слоеве ще изстинат и замръзнат, а в по-топли периоди повърхността може да се повиши с градус или два.


Обаче внимавайте. Докато слънцето има загряващ ефект, водата се затопля и охлажда много по-бавно от контакта с въздуха, така че затоплянето няма да е голямо. Необходими са няколко дни слънце, за да се загрее водата, а това обикновено се редува с по-студени нощи, които ще я охладят.


Вятърът има по-голям ефект на затопляне, тъй като смесва водата и затова обикновено откривате шарана на повърхността в плитки, извън вятъра зони през зимата, а когато е ветровито, те ще бъдат малко по-дълбоко във водата от зоната на смесване.


По това време на годината шансовете на рибата да се движи из водоема и да се препънат по стръвта ви са много по-малко, отколкото в топлите месеци, така че е важно да се приближите до тях възможно най-много. Къде тогава е най-доброто място за риболов?


Посоката на вятъра и температурата на водата са критично важни през зимата.


Плитчините

Първото нещо, което бих казал е, при никакви обстоятелства не игнорирайте плитката вода. Рибите могат да бъдат нагоре в повърхностните слоеве или точно в плитките граници. Виждал съм риби да седят точно под леда, както и в 90 cm вода, изглежда това са им любими места от наблюденията ми на няколкото езера, които лових.


В средата на водоема

Откритата вода в средата на езерото понякога може да бъде чудесно зимно място, особено ако рибата е стресирана, тъй като няма там няма възможностите за тормоз от риболовци са по-малко. В средата на езерото много често са близо до повърхността, дори в много студени условия.


Позиционирайте се на юг през зимата. Удобно е както за рибата, така и за риболовеца.


Североизточен ъгъл

Моят предпочитан район, северният бряг, ще получи най-много слънце, а североизточният ъгъл ще избегне по-голямата част от смразяващия ефект на студените ветрове. Ако има сечища в североизточния ъгъл, тогава вие сте победител - ще си осигурите огън.


Средните слоеве

Студената вода потъва, докато достигне 4 градуса, но също така може да бъде неравна и не много постоянна вдясно отгоре заради вятъра и охлаждащия ефект. Водата в средата над по-дълбоките вирове е добра и много често 40-50 cm от дъното е мястото, в което се чувстват най-удобно. Ако има промяна в дъното, още по-добре. Хвърлете в по-дълбоката вода, но пуснете стръвта в по-високо във водния стълб.


Тръстика

Тръстиката в краищата е ок, те предлагат много добро укритие, особено ако навлизат навътре във водоема. Шаранът ще има канали в тях и вятърът не влияе толкова много на движението на водата, като по този начин позволява на слънцето да затопля повече водата, а вятърът да я смесва по-малко.


Там, където е храната

Ако във водоема се лови редовно, тогава шаранът често ще се мотае там, където е храната. Докато ние си казваме, че те не обичат да се придвижват за храна, като нищо могат да посетят петното ни, стига да знаят, че ще си осигурят лесна и вкусна храна.


Дъното

Вариациите на дъното позволяват на рибата да се движи нагоре и надолу във водата, като по този начин се чувства в безопасност. Зиг монтаж непосредствено отстрани на чакъл в по-плитка вода може да бъде добър залог, тъй като те получават повече светлина и се нагряват там в спокойни слънчеви дни.


Водорасли

Любимото предположение на всички - рибата е във водораслите. За мен това е мит, който се носи от години, когато всъщност не знаехме какво се случва. Да шарана обича водораслите, но когато се зарови в тях, те го докосват и това не му харесва особено и е възможно да навлязат в по-дълбока хибернация, така че няма да станат неуловими. Точно от ръба на туфите с водорасли е много по-добро място.