Завърши още едно предизвикателство :)

72 часово индивидуално състезание на Язовир "Текен дере"!
341.705 килограма шаран, като не броим десетките амури и мустакатите ми приятели сомчетата.

За такъв риболов не съм си и мечтал!
Топчета T-baits Red Storm, влакна Katran Fishing Line, въдици и оборудване Prologic Bulgaria.
Добра подготовка - добри резултати, това е!

На изминалото състезание без никакво съмнение заложих на топ серията Tbaits Red storm.
5 пакета бързоразтворими, 10 пакета бавноразтворими, 1 пакет 12мм бързи и 1 пакет 10мм бавни, 3 пакета ситни пелети.
Първите разбира се бяха за захранване, а вторите евентуално да ги ползвам за стръв, ако не за PVA микса. ПВА микса винаги го правя от натрошени пакет топчета и половин пакет пелети горе-долу.
Пелетите дават по-рехава структура и храната буквално избухва при разтваряне на ПВА-то.
Стартирах захранването с бързоразтворимите, за да направя атрактивно петно за максимално кратко време. Те намаляват размера си от 20 до около 14мм за 4-5 часа, създават невероятна вкусова и ароматна атракция около себе си и стават меки и лесни за храносмилане от рибите.

За стръв ползвах топчета за стръв от същата серия Red Storm Hookbait, кафяви уафтъри, жълти уафтъри люта риба и розови и жълти попъпи.
С 2 думи пробвах всичко. Исках да видя дали рибата има определени предпочитания към презентацията на стръв.
Стигнах до заключението, че имам най-чести кълванета на вдигнаха стръв и лек превес над розовия цвят, казано на кратко - розов уафтър.
Такова жувотно обаче в инвентара нямах, та започнах да си режа малки шапки от попъп и да ги присаждам върху уафтъри Red Storm :D
Комбинацията работеше страхотно, докато не дойдоха амури в петното, тогава розовото директно изчезна :D

Каква беше ситуацията?
Очаквано първите няколко часа нямах риба, от предишни тестове на състезания и на свободен риболов знам, че това топче носи резултати на малко по-късен етап, но почне ли се, няма спиране...
Така стана и сега :)
На първия кантар бях с 0 риби, последен в класацията, докато другите около мен имаха вече доста килограми зад гърба си.
Както се пее в една популярна песен - "Падне ли вечертаа..", рибата се размърда и се спря на петното ми!
За една нощ успях да извадя колосалните 91 килограма и моята най-голяма риба - 15.770 кг.
Та за същата тази нощ, при такъв интензивен риболов трябва и интензивно захранване...
На всяка риба вкарвах по 2 пълни шепи топчета, избухвайки цели 7 килограма, което е близо половината от всичката ми храна, а до края на състезанието остава още мнооого време...
Постреснах се от тази ситуация, признавам, в петък сутринта рязко спрях подаването на топчета, вкарах може би 1 пакет за целия ден. Това моментално се отрази на резултата ми, въпреки че вадех по някоя риба. Чашата преля, когато излязоха и 2 каракуди по килограм, което беше повече от ясен признак че няма храна, бабаджаните са опаткали всичко, а в карп саковете вече излизаше преработено ????

Надявах се отново вечерта да оправим резултата и преди мръкване вкарах още 1 килограм бързи топчета. Това донесе някакви риби, но трийсетина килограма въобще не бяха достатъчни и на сутрешния кантар вече бях с 25 килограма риба назад на второ място.
В събота сутринта определено беше ясно, че тактиката трябва да се промени.
Имам някакви 5-6 останали пакета, които видно няма да стигнат за 30+ оставащи часа.
С оглед на текущите наличности на храна, реших да направя 2 по-големи PVA торбички с диаметър 34mm от новите системи PVA organic, което в последствие се оказа най-доброто решение за тази ситуация.
Бам, бам и една след друга вече имах извадени 2 малки шаранчета по 3-4 килограма, каквито забелязах че масово кълват и по околните сектори през светлата част на деня.

Малки, малки, ама 10 такива рибета за 40 килограма, за това реших да търся именно тях, пък каквото - такова.
И като се започна... 2-3-5-3-6-7-8 килограмови, до следобедния кантар имах извадени 10 риби, с които отново поведох в резултата.
Тук е важно да спомена една особеност - следобяда се изви силен страничен вятър, който мисля силно размърда рибата. Отделно той попречи и на концентрираното захранване с топчета по другите сектори, което видимо рязко повлия на резултатите.

При мен не беше така :)
Сигурно през 10-15 минути имах кълване, на всяко кълване във водата влизаше голямо топче храна, винаги на точната дистанция с клипса.
Това беше точната стратегия да продължа да потдържам петното активно с малкото останала храна. Периодично подхранвах яко с топчета, разпределени така, че да стигнат до края.

В 12:00 през ноща избухах и последните 2 пакета, за да мога до сутринта да разчитам на висока активност, както и стана.
След извънреден кантар в 2:00 и още 4 класни риби по 9+кг в саковете, в 4:30 след поредица сом и амур на двете въдици, буквално нямах сила да продължа. Извадих въдиците и се събудих чак към 7:30.

Рибите следваха една след друга, редуваха се всякакви видове - сом, амур, шаран, всички се храниха заедно, имах 2 двойни ръна на сом + шаран и сом + амур, така че тези малки сомчета въобще не ме притесняваха, те се хващаха на въдицата, веднага щом дойдеха на петното излизаха сравнително лесно с 0.33 :)
И така, невероятно състезание с чести обрати от което стигнах до важни изводи и заключения, които просто няма как да се видят при свободен риболов!
За другия път обеца на ухото - освен всичкия Red Storm, винаги още 10 резервни пакета Люта риба в колата, пък нека хартисат :D

Огромни благодарности на Павел Торомано за безпогрешния поглед, който има над топчетата и продуктите, които произвежда.
За пореден път се случва точно това, което е казал за действието на храната и влиянието й върху рибата. Все още ми се причуват сигнализаторите :D
Бирите са от мен!
Продължаваме към върховете!