Както сигурно сте се досетили от заглавието, дори и скъпите макари имат своите инженерни недомислици.
Конкретно при Shimano Power Aero 14000 XTB, има едно дразнещо нещо, което се появява при всяка макара в определен момент при вадене на риба - при движение на шпулата, спира да се чува отчетливото тракане по което разбирате дали рибата ви взема аванс или пък навивате на едно място, което е супер дразнещо.
Самият аванс си работи нормално, но не знаете дали е прекалено натегнат или пък прекалено хлабав докато вадите поредната трофейка...
Още по-дразнещото е, че това е макара за 600 лв., а производителя въобще не желае да си признае за допуснатата грешка и да измисли някакво решение, та дори да струва допълнителни пари.

След доста умуване и проби, с помощта на Калин Граматиков (един от най-добрите майстори в тази област), стигнахме до някакво решение на този проблем. Той се изразява в подмяна на оригиналната пружинка, която държи стегната пластината, отговаряща за тракането, защото оригиналната е мноого тънка и при определена ситуация се огъва прекалено много, без да възстанови първоначалната си форма. Това води до перманентното затихване на аванса.

Малко снимки>