Маркер, спод, колчета за дистанция

Правилното боравене с маркер, спод и колчета за дистанция е ключово за успешния излет, защото надали някой би искал куката със стръвта му да попадне на 30 метра напред и 20 вдясно от петното, което захранва :) 

Основната главоблъсканица, която ще решим в тази тема е на каква дистанция да клипсирате спод въдицата, за да попадне храната точно на мястото, на което сте клипсирали маркера си.
Отговорът на този въпрос ще ви предостави възможността да използвате различни тактики при поднасяне на стръвта.
Някои клипсират спода на същата дистанция, на която е маркера и другите въдици, други пък намаляват с по 30 см за всеки метър от измерената дълбочина.
Това не ви ли се струва като значителна разлика в двата метода? Екипът на Роб Хюс от FOX се е постарал да направи сериозни тестове под вода и резултатите са повече от интересни, но нека първо да обясним основните неща, за тези, които тепърва навлизат в този риболов.


Маркерът

Маркерът се използва за измерване на дълбочина, дистанция и релеф на дъното.
Той представлява голяма подвижна "плувка" и олово, която плувка се движи свободно по линията.
С нея можете да измерите дълбочината на водоема, като я свалите до дъното и започнете полека и с премерени движения да развивате влакно от шпулата, докато плувката не се покаже над повърхността.
Трябва да направя отделна тема за това :)
С малко повече опит може да разберете дали дъното на което сте хвърлили е покрито с тиня, или е твърдо, но основната цел на тази система е да проверите дълбочината и да си клипсирате дистанцията на мястото, което сте си харесали.Спод въдица и макара

Спод въдиците са усилени, за да издържат на силни замятания с голяма тежест. На тях често им се налага да изхвърлят чести ракети по 150-200 грама, на далечни дистанции, с които стандартна въдица надали би се справила. Тяхната акция най-често е около 4-5 либри, по което може да ги различите лесно от стандартните въдици, които се движат в диапазона до 3.5 либри.

Спод макарата - тя е конструирана така, че да прибира максимално много влакно с 1 оборот на дръжката, за да можете бързо да прибирате изстреляната ракета и да хвърлите отново.
Те често са с увеличено предавателно число и прибират около 120 см влакно с 1 оборот. Тази конструкция от своя страна не е предназначена да издържа на големи и продължителни натоварвания, за това съветът ми е да не използвате спод макара за нормален риболов. Просто няма да издържи толкова, колкото макарите с намалено предавателно число.
Друга важна черта на тези макари е, че те имат 2 и дори 3 клипса на шпулата. Това ви позволява да клипсирате 2 различни дистанции на веднъж и да захранвате по-лесно 2 петна.
Колчетата за дистанция

Колчетата за дистанция са едно от най-важните оръжия в инвентара на опитния шаранджия и правилното им използване може да ви отърве от капото.
Вземете специализирани колчета, или пък каквито имате под ръка, стига да са достатъчно гладки, за да не наранят влакното.
Намерете си чисто място, без високи треви и ги забийте на 3.60 (дължината на стандартна шаранджийска въдица), 4 или пък 5 метра, както ви е най-удобно, просто трябва да знаете колко е разстоянието между тях.
Отворете бигела и започнете да развивате влакното от шпулата с плавни движения на въдицата около колчетата, като внимателно и без да се разсейвате броите колко навивки правите.
Ако изпуснете една, това може да опропасти целия ви излет, така че наистина не се разсейвате и най-добре след това ги запишете някъде. 
След като разберете броят на навивките, умножете ги по разстоянието, на което сте поставили колчетата и така вече ще знаете на каква дистанция ще ловите.
Това е отправната ви точка за настройка на спод въдицата и въдиците със стръвта. Тестът на Роб Хюс и екипа на FOX

1.5 х 1.5 метра квадрат, очертан върху дъното на водоема.
Дълбочина: 3.3 метра
Дистанция: 45 метра от брегаПри клипсиран спод на същата дистанция като маркера, резултатът е следния>


Добре напълнената спод ракета е хвърлена и е ударила клипса както трябва (което е много важно). Резултатът е изсипана храна на около 1 метър извън желаната зона.
След повтаряне на теста, резултатът е същия - дистанцията е прекалено голяма.


Главоблъсканицата с клипсирането

Виждайки, че при клипсирани спод и маркер на еднаква дистанция, при 3.3 метра дълбочина, храната попада след маркера, заключението е, че дистанцията на спода трябва да бъде намалена с около 1 метър, за да попада храната точно върху оловото на маркера.


Тук обаче значителна роля играят и дистанцията и дълбочината и горните данни не бива да се приемат за точно правило.
Ако дълбочината бъде увеличена до 5.5 метра, спрямо горната сметка би трябвало да намалите дистанцията на спода с около 1.8 метра.
Да, обаче теста показва, че дистанцията трябва да се намали с 1.4 метра, за да попада храната точно върху маркера.

Ето една диаграма, по която лесно може да се ориентирате при каква дълбочина, колко от дистанцията да намалите, за да попада храната винаги върху маркера.

Постоянство при замятането

Ключът към постигането на точни попадения е в постоянството при замятане. Винаги трябва да хвърляте по един и същ начин ракетата, за да попада храната на точното място.


Ако хвърлите прекалено силно, ракетата ще се отскочи назад, заради клипса. Ако е прекалено слабо, ракетата пък въобще няма да стигне до петното.
Перфектното удряне на клипса е някъде между 60 см и 2 метра над водата. Колкото по-ниско удари клипса, толкова по-напред ще отиде захранката.

При използване на плетено влакно, отскока назад при удар на клипса е по-голям спрямо монофил.
Отскокът е около 2 метра, което не изглежда супер много, но е достатъчно да обърка сметките.


Къде искате да паднат въдиците със стръвта?

Важно е да знаете, че много хора предпочитат стръвта с куката да се намира леко в страни от основното петно, било то пред или зад него.
Дали стръвта ще бъде зад петното, дали в страни, дали в центъра на петното, вече сами можете да изберете, след като знаете къде точно е хранителното петно.
При риболов с 3 въдици, добра стратегия е да клипсирате и трите на различни дистанции, за да разберете от къде най-често идват рибите, което ще увеличи кълванетата.
Хвърлете една точно в центъра на петното, клипсирана на същата дистанция като маркера, следващата я оставете с 1-1.5 метра по-дълга, а третата с 1-1.5 метра по-къса дистанция.
Следейки броя на последвалите кълванета, може да се ориентирате от коя посока идва рибата и да промените дистанцията и на останалите две въдици спрямо най-вървежната.

Тук е важно да бъдете изключително прецизни и точни. Ако имате съмнения, че хвърлянето ви не е било добро, по-добре извадете и прехвърлете, отколкото да губите напразно времето си.

Успех!
Снимки и тестови данни: carpfeed.com, превод и допълнения - Михаил Петков