Статия на carpfeed.com, превод Михаил Петков


Искате ли да разберете коя спод джаджа е най-подходяща за вас?
Подбрахме основните претенденти на пазара, за да проведем разбираем групов тест.


В началото имаше сподове, тогава дойде Spomb и всичко се промени.

Стартирали през 2010 г, ракетата, произведена във Великобритания промени пазара из основи. Разпръскването на захранка беше елиминирано, навиването обратно вече става с лекота и почти всички подмениха традиционните ракети с тези нови устройства.

Въпреки това, след близо десетилетие на доминация, трудно спечелената корона на Spomb е оспорена от доста претенденти.

За да определим дали това е с основание, решихме да вземем половин дозина ракети и да ги заведем за риба. Използвахме всички тях в истински риболовни изпитания и ги оценихме според техните индивидуални атрибути.

Това е международно поле,  на което дизайни от Италия, Сърбия, Уелс и Англия се борят за позиции в този нарастващ сектор. Ето какво установихме...


Spomb

Нека да не подценяваме важността на този продукт. Не е толкова революционен като монтажът на косъм, но може би не е много назад и той значително промени пазара. Може дори да му припишем заслуги за теглото на днешните шарани, заради неговата способност да вкарва захранката доста бързо до желаното място.


Вече 9 годишен, Spomb продължава да продава хиляди бройки и продължава да работи много добре. Предно монтирания бутон работи почти безотказно, въпреки, че при редовната си употреба доста потребители срещат проблем с отварянето, най-често поради грешно хвърляне.

Той лети направо и може да постигне голяма дистанция в правилните ръце, Тествахме големия Spomb, но за повечето риболовци, средния вариант е най-предпочитан избор. 

Цена: 35 лв.
Капацитет на 12 mm топчета: 134 (най-много от тестваните)
Дистанция: 9/10
Удобен за пълнене: 7/10
Отваряне при падане: 9/10


Spider Spod

Това е новото дете в квартала - директно от Италия.

Уникалното при него е, че използва магнити и се запечатва много добре при полет. Също така се отваря на четвъртинки или на половина и може да го пълните като обикновен Spomb. Също така може да отворите само едната четвъртина и да го напълните с една ръка, като Fox Impact Spod.


Държейки го в ръка, имате чувството, че тези магнити са прекалено силни, за да се отворят при удар във водата, но въпреки това те го правят, с почти безупречна регулярност. Също така ракетката препуска с лекота през водата, на връщане.

Нашите леки забележки са към качеството на пластмасата, която изглежда не толкова премиум като на другите марки, както и към гладкия нос, който изглежда, че влияе леко негативно на стабилността. С повече товар, обаче, това не е никакъв проблем и Spider Spod се представя брилянтно, до като с лека стръв, може малко да захожда при полет.

Магнитното заключване е абсолютно впечатляващо, което го прави перфектната ракета при използване на по-воднисти миксове.


Цена: 30 лв.
Капацитет на 12 mm топчета: 103
Дистанция: 8/10
Удобен за пълнене: 9/10
Отваряне при падане: 9/10


Dot Spod

Проектиран в Сърбия от Carp System, Дот Сподът е държан далеч от Великобритания за доста дълго време, заради правни вражди със Spomb. Сега е разпространяван от Nash и изглежда, че заживя щастливо в английските рибарски магазини.

По-упростено от Spomb, това нещо лети отлично и изсипва товарът си всеки път - може да се каже, че е изключително надеждно. Може да изглежда простовато, но някак работи. 
Отворът на контейнера за пълнене е много по-тесен от всичко, което тествахме, за това пълненето и изсипването са значително по-дълги, като за сметка на това, капацитетът му е най-малък от всички други. Имайте това в предвид, ако целта ви е да направите максимално голямо петно за най-кратко време.


Цена: 29 лв.
Капацитет на 12 mm топчета: 90 (най-малко на теста)
Дистанция: 9/10
Удобен за пълнене: 8/10
Отваряне при падане: 10/10


AirBomb

Разработено по водоемите в среден Уелс от отбор TFG, това устройство вкарва нещо уникално в групата. За разлика от другите тук, Еърбомб не се отваря при удар с водата.

Неговите две равни части се отварят от пружина с централен щифт, който се освобождава, когато основното влакно удари клипса на макарата. Принудителното отваряне във въздуха кара храната да продължи напред заради инерцията и я разпръсква в по-широка формация.


Начинът по който AirBomb работи може да заблуди патиците във водоема, той не пляска около вашето петно и позволява да хвърлите храната под надвиснали дървета далеч напред.

Също така може да го хвърлите отвъд петното си, да го навиете малко обратно, да го дръпнете рязко и прецизно и тихо да изсипете захранката, но за това се изисква доста практика. Въпреки това, той е напълно нова концепция, която отнема време и изисква много умения да се усъвършенства, но като предимства, Еърбомб няма конкурент.


Цена: 29 лв.
Капацитет на 12 mm топчета: 109
Дистанция: 8/10
Удобен за пълнене: 6/10
Отваряне при падане: 8/10


Fox Impact Spod

Можем да погледнем на 2015 (пускането на Impact Spod-a) като на момента, в който Spomb най-накрая се сдоби с конкурент на домашния пазар, или, да го погледнем като продукт, произведен под лиценза на Spomb, нещо като MK2 версия на пазарния лидер.

Той изглежда като най-качествения от всички и има голям люк, който позволява работа с една ръка.

Предно монтирания освобождаващ бутон, който знаем от Spomb е изолиран, премахвайки досадните проблеми със затварянето и стабилизиращите перки стоят в страни от тялото, за да създадат по-добър аеродинамичен профил.
Въпреки подобренията, все още има леки проблеми със зъбчето, което затваря капака, които поне според производителя са премахнати в производствената линия.

Това е една от най-лесните за пълнене ракети и лети също толкова добре, колкото Spomb. Дизайна е асиметричен, което пък е недостатък и го кара да се клати доста при прибиране.


Цена: 36 лв.
Капацитет на 12 mm топчета: 122
Дистанция: 9/10
Удобен за пълнене: 10/10
Отваряне при падане: 9/10


Заключение

Нито един от петте не е некадърен. Всички те доставят храната бързо и точно с голяма надеждност. Обаче някои от тях са по-пригодени към конкретни стилове на риболов.

Impact Spod-a се усеща качествен и лесен за пълнене, за това, ако трябва да храните доста, той е страхотен инструмент.

Ако използвате течни добавки, накисната царевица и др., магнитното заключване на Spider Spod си заслужава напълно инвестицията. Единствено не очаквайте да достигате до максимално екстремни дистанции.

Ако търсите гъвкавост, изберете двата модела, които идват в различни размери са Spomb (малък, среден, голям) и Impact Spod (среден и голям).
Малките варианти могат да помогнат значително, ако въдицата ви не е най-добрата за кастинг на големи тежести.

Airbomb си е по своему отделна категория и въпреки, че може би няма да го изберем, това устройство си е истинско оръжие за достигане до далечни острови или за създаване на по-голямо петно захранка.

Ако можете да си позволите 2 устройства, Airbomb е чудесно допълнение към основната ви ракета.

Dot Spod доста ни впечатли. Той е безупречен при отварянето и при кастинг лети доста добре.
Не забравяйте обаче, че има значително по-малък капацитет, отнема повече време за напълване и има отличителен и по-силен плясък от останалите при падане във водата.

Какво остана за царуващия крал, Spomb? Той има най-големия капацитет и лети чудесно. Ако вече имате такъв, то нямате особена нужда от друг, но може би Spider Spod би била добра допълваща ракета за по-рехава и течна храна.