Видео ревю на Shimano Speedmaster 14000 XTC

Макарата Shimano Speedmaster 14000 XTC е сравнително нов модел, излязъл на пазара през март 2019 г., изпъква със своя матов графитено черен цвят и няма как да не я харесате :) 
Връзка към макарата - Shimano Speedmaster 14000 XTC

Цветът на Шимано Спийдмастър е тъмен черен мат, има много изчистен дизайн, което е характерно за марката. Върти много леко, няма почти никакви луфтове и има добра инерция.
Shimano Speedmaster 14000 XTC има много прилики с популярния модел от 2016 година Ultegra 14000 XTD, който е в края на своя производствен цикъл и Спийдмастър е негов достоен заместител.

От техническа гледна точка, двете макари са почти идентични, като изключим цвета и аксесоарите в кутията. В кутията на Speedmaster ще откриете 2 редуктора за влакното с размери 10 000 и 3500, тънки шайбички, които се използват за регулиране реденето на влакното при нужда, както и упътване и разбивка на компонентите на макарата.

Важните подобрения в Shimano Speedmaster 14000 XTC са бързият аванс Instant Drag позволява с 1 оборот да достигате от максимално затегнато до хлабаво положение на шпулата, което ви дава добър контрол при борба с големи риби. Системата Super Slow Oscilation отговаря за безупречното редене на влакното, като движи много бавно шпулата нагоре и надолу, докато бигела навива влакното много плътно и равномерно, за да може то после да излети на максимална дистанция с минимално триене.

Макарата има 4 лагера - 2 около оста на дръжката, 2 около главната ос и 1 стоп лагер за обратния ход. Лагерите са поставени на най-важните места в макарата и осигуряват плавния й ход и надеждност.
Това, което вълнува много от по-запалените шаранджии е дали могат да бъдат добавени допълнителни лагери, процедура позната още като ъпгрейт на макарата. Shimano Speedmaster подлежи на ъпгрейт, могат да бъдат добавени допълнителни лагери в дръжката на макарата на местата на фабричните тефлонови втулки, което увеличава значително ресурса й.

Другото важно място на което може да бъде добавен лагер е в ролката на бигела, през която минава влакното. Добавяйки лагер там, вие ще си гарантирате безупречната и дълготрайна работа на тази част.
Важно подобрение може да бъде направено и в аванса. В него подлежат на замяна фабричните шайби, които се заменят с тефлонови, което подобрява прецизността на аванса, както и неговата бързина и надеждност.

Като заключение, мога да кажа, че макарата е отличен избор от средния ценови клас, има прекрасен дизайн и ще ви служи дълго време.
Ако статията и видеото са ви харесали, абонирайте се за канала ми в Youtube и вижте всички видео клипове :)


Връзка към макарата - Shimano Speedmaster 14000 XTC


Carp Mojo - Fishing Positive

Намерете ме във Facebook: Mihail Petkov
Пишете ми във Viber или направо позвънете: 088 77 38 904