Получих списък с няколко много хубави въпроса от колега, който тепърва навлиза в риболова и реших да напиша малко по-подробни отговори, които вярвам, че ще бъдат полезни на и други  :)

В1. Какви марки или може би конкретни предложения за бюджетни макари от средния нисък или високия нисък клас, които да са и достатъчно качествени за този сегмент, бихте ме посъветвал?

О1. Към момента в класа между 100 и 200 лв. се сещам за 2-3 модела - Okuma Custom Black CB80, Okuma 8K и Daiwa Crosscast.
Само първата идва с резервна шпула, двете Окуми са малко по-тежички, но са истински лебедки и имат много приятен външен вид.
Със сигурност има и други, но нямам толкова широки наблюдения.

В2. Какъв размер основно влакно би било подходящо от гледна точка на здравина и максимален кастинг? Добър избор ли са 0,28; 0,30? 

О2. Здравина и дистанция при кастинг са две взаимно изключващи се неща ????
Здравината идва основно от големия диаметър на влакното, а кастинга е по-добър с тънко влакно. 0,28 и 0.30 са може би златната среда за риболов на по-къси и средни дистанции да речем до 100 метра. И за двете си трябва шок лидер, защото при здраво хвърляне ще се скъсат, но са достатъчно здрави да извадите голяма трофейка.

В3. Избрал съм си за шок лидер монофилно влакно. Има ли принципна корелация между диаметъра на шок лидера и основното влакно? В смисъл колко по-голям размер трябва да е шок лидера спрямо диаметъра на основната линия или няма такава?

О3. Монофилния шок не е най-добрия избор при риболов от ръка, защото възела с основното става голям и твърд, което пречи на кастинга.
Ако водоема не е пълен с миди и остри камъни, най-добре е шок лидера да бъде от плетено влакно.
Ако пък има миди и камъни - монофилен, но с конусовидна дебелина. В единия му край е дебел 0.28 примерно и там се свързва с основното, а в другия край, където контактува с дъното, завършва на 0.47, 0.57мм.
При плетените шокове диаметъра е хубаво да е близък до този на основното, но все пак шока трябва да е достатъчно здрав. Katran Record например с дебелина 0.35мм пасва чудесно и на влакно 0.25мм, защото е достатъчно мек.

В4. Как да избера диаметър на ледкора спрямо останалите компоненти на линията?

О4. Диаметъра/здравината на ледкора се избира според дъното. Ако е чисто може и с тънък, ако е с миди и камъни - дебел или директно флуорокарбон/монофил 0.70мм примерно.
Трябва да е здрав, това е. Повече либри=по-добре е моето мнение.

В5. Какъв вид влакно и с какъв диаметър да избера за повод? Може би би било добре да имам два варианта, но какви бихте ми препоръчал?

О5. Дебелината на влакната за повод се обозначават в либри.
25 либри - достатъчно здраво за чисти водоеми и сравнително едри риби.
35 либри - доста по-здраво, но и малко по-дебело. Подходящо за обрасли водоеми и реки.
45 и повече - наистина здраво влакно, способно да извади риба, носеща със себе си едни 10кг водорасли. Използва се и в случаите, когато не може да се работи с аванса на макарата, покрай паднали дървета например.

Аз ползвам 4 плетени влакна и 2 диаметъра флуорокарбон - 25, 30 и 35 либри влакно без покритие, 25 либри с покритие, 0.40 и 0.50 флуорокарбон.
Ако се чудиш с кое да започнеш - 30-35 либри плетено без покритие и ролка флуорокарбон 0.40 мм ще ти бъдат актуални за повечето водоеми.

В6. Какъв диаметър влакно за спод въдица би бил добър и задължително ли е да има шок лидер?

O6. Влакното на спода не носи голямо натоварване, то само трябва да прибере празната ракета обратно.
0.25, 0.28 е предостатъчно.

Често забелязвам употреба на влакна 0.35-0.40 за спод, което е много грешно.
На първо място дистанцията намалява брутално, а на второ - късат се много лесно.
От голямата тежест възела на тези влакна просто не издържа и на второ-трето хвърляне може да изгубите ракета за 30+ лв.
Тънко влакно, плетен шок лидер и няма никакви проблеми.

В.7. Може ли да ми препоръчате няколко сравнително универсални аромати, които да дават добър резултат и на "неопитомени" водоеми и риби.

О.7. Една от най-големите грешки, която може да направи прохождащ шаранджия е да залага на много и различни аромати. И като цяло на мисълта, че аромата ще му оправи риболова. Започва се едно лудо купуване на скопекс, ягода, банани, портокали, лимони и като отидеш за риба, започваш да ги сменяш през 15 минути и накрая се чудиш защо не кълве.

За мен не е толкова важно на какво мирише стръвта, а какво количество захранка имаш на петното и вече според ситуацията и водоема - какво е нейното качество.
На Дунав например може 20 дена да си храниш само с вкиснала/варена царевица и да си ловиш, няма никакъв проблем. Там обаче нямаш конкуренция на километри от теб и рибата се храни само с твоята храна.

По друг начин стоят нещата на популярен арендован водоем.
Много, ама много трудно ще привлечеш хубави риби на твоето петно при захранване с царевица, докато вляво, вдясно и пред теб конкуренцията използва качествена захранка.

За стръв - дънни топчета 20мм, wafter 12/14 мм и ярък pop up 14/15мм са напълно достатъчни за различни монтажи и стратегия спрямо рибите във водоема.
Като вкус - целогодишно бих ползвал рибни или риба + нещо сладко. Не изключвам плодовите, но за начало започни с рибни, бих ги определил като по-универсални.

Отново повтарям - качество и количество на захранката са много по-важни от аромата на едничкото топченце на косъма.

В8. Какво бихте ми препоръчал за обтегач - хенгер или суингър? 

О8. При обтегачите е много важно да бъдат достатъчно тежки, за да не се влияят от поривите на вятъра и да няма "празни кълванета". Суингърите с твърдо рамо по традиция са доста по-тежки и вършат по-добре работата си. Аз не ги харесвам, защото са малко по-чупливи и трябва винаги да са в калъфче.

Хенгерите с мека верижка са ми много на сърце, защото при кълване имат по-естествено движение - виждаш веднага напред ли взема, назад ли, подскача тръгва/спира, има повече екшън ????

Масово обаче хенгерите са с ниско тегло и при силен вятър имаме ефекта "дискотека".
Аз използвам хенгерите на Korda Black and White XL варианта, теглото им е 45 грама и нямам проблеми с вятъра, но са по-скъпички от повечето на пазара.

В9. При захвърляне на спода или ловната въдица, когато влакното удари клипса, няма ли риск да се скъса линията?

О9. При хвърляне трябва да съобразиш силата си с клипсираната дистанция. Не може да си клипсирал на 30 метра и да се изсилиш като за 100, тогава неминуемо ще скъсаш ????
При мятане, изправяй въдицата вертикално нагоре.
Като цъкнеш клипса, оловото дърпа въдицата надолу и цопва във водата.

Върха й + разтегливостта на влакното обират скоростта и няма почти никакъв шанс да скъсаш. До сега никога не ми се е случвало.

Често ме питат за това, просто е въпрос на 1-2 хвърляния и виждаш, че няма нищо страшно.

Благодаря ви за отделеното време :) 
Михаил Петков - carpmojo.com