Статия на Carp Mojo, автор Михаил Петков, всички права запазени.


Как да изберете основно влакно за риболов на шаран?

В настоящата статия ще опиша основните параметри и ситуации, които са важни при изборът на основно влакно според различните ситуации и водоеми.




Задайте си най-важния въпрос:

Къде ще ходите за риба?

Опитайте да си представите водоема, чист ли е, има ли водорасли, паднали дървета, мидени полета по дъното? На каква дистанция мислите да ловите? От ръка ли ще хвърляте или пък ще нанасяте с лодка, било то надуваема или електрическа.

Всеки водоем и дори различните места в него, могат да изискват различен подход, дистанция, могат да са чисти или пък да са обрасли, с паднали дървета покрай бреговете. Именно заради това е добре да сте подготвени с резервни шпули, на които да имате навито различен диаметър влакно от основните, по този начин ще можете по-бързо да се пригодите към всяка обстановка.


Няма универсално влакно

Може би ще се изненадате, но няма и не може да има универсално влакно, което да е приложимо за всички видове риболов и за различни водоеми. Добрата новина е, че по-скъпите влакна съчетават различни компоненти, които до някъде позволяват тяхната употреба при различни условия. Ще опитам да изброя всички тези компоненти и характеристики, защото те са важни при избора на основно влакно за шаранджийски риболов. 


1. Цветът на влакното

Първият признак, по който избирам влакното е неговият цвят. Дали влакното да бъде ярко, за да го виждате по-лесно денем и нощем или да бъде тъмно, за да се слива с дъното и да не плаши рибата. Моето мнение е, че цвета на основното влакно няма никакво значение за рибите. Цветът на влакното е важен единствено за риболовеца и за неговото удобство. Защо смятам, че това е така?

При правилно изградена линия, на първо място имате кука + 20 сантиметра повод. След това имате поне 1 метър лийдкор, последван от поне 10-15 метра шок лидер, който е или прозрачен монофил или тъмно плетено влакно. По този начин основното влакно остава далеч от стръвта ви и по никакъв начин не влияе на рибите, хранещи се на петното, около куката ви.

Именно заради това, личният ми избор е да използвам ярко влакно, защото много по-лесно виждам и денем и нощем на къде съм хвърлил въдиците, а при вадене на риба, мога да видя с лекота на къде се движи тя и да предотвратя евентуално оплитане, ако мога изобщо да я контролирам :) 

Цветните влакна от гамата на Katran са: Katran Neon, Katran Eclipse, Katran Citron


2. Далечна дистанция или груба сила

Второто нещо, което трябва да предвидите е дали ви трябва влакно, с което да постигате далечни дистанции от ръка или ви трябва по-дебело и здраво влакно, с което да вадите рибите от трудни водоеми.
Влакната, които се използват за по-далечни дистанции са от порядъка на 0.25, 0.28 до към 0.33 mm. По-малкия диаметър влакно е по-меко и това позволява то да се изнизва по-лесно и с по-малко триене от шпулата, което респективно води до мятане на по-големи дистанции. При дебелото влакно, ситуацията е точно обратна - то е по-твърдо и се изисква много по-голямо усилие за постигане на далечна дистанция. Има отделна графа влакна, които са специално разработени да постигат далечни дистанции. Те имат по-ниско собствено тегло от другите, което им позволява да летят по-надалеч, без влакното да нарушава своята траектория в средата на дистанцията. По-тежките и по-дебели влакна не постигат такава дистанция, но те имат друго предимство - потъват по-бързо, което е добър плюс, когато разпъвате с лодка на голяма дистанция, защото много по-бързо свалят линията на дъното и я държат изпъната.


3. Разтегливост на влакното

Разтегливостта се измерва в проценти. Самият тест е следния - вземате 1 метър от тестваното влакно и го опъвате с 50% от максималната сила, която производителя е посочил на етикета. След това измервате с колко сантиметра се е увеличила дължината на влакното и това реално са процентите разтегливост. Нормалните проценти на влакната от гамата Katran са между 12 и 13%, но има едно влакно, което се откроява - Katran Wild Carp. Неговата разтегливост е по-ниска и е между 7 и 9%, което може да не ви се струва много, но на практика тази разлика е много осезаема. Борбата с рибите се усеща много по-директно и имате по-добър контрол и шанс да извадите риба в обрасли водоеми, когато няма как да им отпуснете аванс при първоначалното кълване. Katran Wild Carp е тежко влакно и потъва сравнително по-бързо, като то може би е едно от най-добрите влакна при нанасяне с лодка на наистина големи дистанции.


4. Диаметър и тест на влакното

Отново обмислете видът на водоема, дистанцията и методът за достигането й. Преценете дали ви трябва тънко влакно, с което да постигате голяма дистанция или ви трябва по-дебело и здраво влакно, което да издържа на триене в клони, камъни и мидени полета, които са характерни за големите ни водоеми като Горни Дъбник, Жребчево, Пясъчник. Характерното за тези язовири е, че по дъното има много мидени полета и камъни. При този тип дъна, се изисква много по-дебел диаметър на основното влакно, защото мидите не прощават и без проблем могат да прережат влакно с дебелина 0.40 mm. На подобни водоеми се залага на влакна с диаметър 0.37, 0.40, 0.43мм, придружени с много по-дебел монофилен лидер от порядъка на 0.55, какъвто е Katran Brutal. На този лидер се разчита да издържи на контакта с острите миди и да успеете да извадите рибата. Тънките влакна нямат почти никакъв шанс да оцелеят при преминаване през острите миди, чиито черупки са изправени нагоре и са като ножици \/. 

Едно от най-грешните разбирания, което срещам често при начинаещи риболовци е това, че приемат теста за килограмите на етикета прекалено буквално.
Пример:
Да речем едно влакно с диаметър 0.30 mm има тест от 7 килограма. Това по никакъв начин не означава, че с това влакно не можете да извадите риба, по-голяма от тези 7 килограма. С подобно влакно можете да извадите много по-голяма риба, дори 50 килограмова. Защо това е възможно?

Влакното би се скъсало при директен опън от посочените 7 килограма, това е факт, обаче не забравяйте, че влакното се разтяга, което поема тежките удари на големите риби. На второ място е въдицата, която чрез огъване също намалява напрежението във влакното, а на последно място, когато рибата е наистина голяма и нито влакното, нито пръта има на къде да поемат ударите идва ред на аванса на макарата. Той поддържа влакното далеч от неговия краен предел на късане. По този начин, чрез поредица от тегления и отпускания вие можете да извадите много по-тежка риба от обявените килограми на етикета на влакното.

Наблегнете на това в какъв водоем ще ловите, а не толкова върху данните за здравина на етикета. Здравината разбира се е важна от гледна точка на това, че при директна борба с риба, която е влязла във водорасли или минала през клони, вие ще разчитате изцяло на здравината на влакното. Ако ловите в такива водоеми, логичния избор е да заложите на по-дебело влакно

Другия популярен по нашите ширини тест на влакното е дали то издържа на възел. Мога да ви кажа, че абсолютно всяко влакно ще се издържи по-малко от обявените на етикета килограми, когато то се тества с вързан възел. Лично за мен този тест не е определящ дали едно влакно е добро или не, по-важно е това дали влакното отговаря на данните написани на етикета - диаметър и килограми. Ако на етикета пише 10 килограма, влакното трябва да се къса при 10 кг. +- някакви грамове. Ако пише, че е с диаметър 0.309, то това трябва да е така, отново в някакъв минимален диапазон, а не да бъде например 0.33. Това е една от причините в сайта да предлагам единствено влакна от гамата на Katran, защото при тях такива отклонения са недопустими и каквото е написано на етикета, можете да сте сигурни, че тези данни са истина.


5. Абразивоустойчивост

Дълъг термин, който малко обърках в клипа, наричайки го анти абразивоустойчивост, но ще ме извинявате за което :) 
Това е способността на влакното да издържи на директното триене в острите миди и камъни по дъното, като от тази устойчивост зависят неговите параметри и живот. Едни от влакната с най-добри анти абразивни свойства е Katran Neon и Katran Wild Carp. Може би се досещате, че на анти абразивните свойства пряко влияе и диаметъра - колкото по-дебело е влакното, толкова повече издържа на триене и нараняване.


6. Цената

За много хора цената е може би най-важната точка, но лично за мен са важни качествата на конкретното влакно, което купувам. В шаранджийския риболов, може би сте забелязали, може би тепърва навлизате в него, но колкото по-висока е цената на даден продукт, толкова по-добро е неговото качество, изработка и допълнителни екстри, които предлага. Директното сравнение е между макара за 50 и шаранджийска макара за 250 лева. Разликата се вижда още от кутията.

Същия принцип важи и при влакната, с едно малко, но важно допълнение. Влакното от ниския ценови клас Katran Citron е с почти същите тестови данни като топ влакното Katran Neon. Това е една от причините да харесвам и работя само с влакната на Katran - производителя залага на първо място на здравината и качеството и след това надгражда с допълнителни екстри и характеристики, които на свой ред определят и цената. 


Какво използвам аз?

За настоящия сезон 2020 ще заложа на 2 влакна с различни дебелини. На едните шпули ще сложа 0.37 mm Katran Eclipse, който използва същата флуоресцентна технология като Katran Neon, но е с добавен черен цвят. На всеки 2 метра ярко жълто се редуват 50 сантиметра матово черно. По този начин се създава една прекъсната ивица под водата, която прави линията по-незабележима, за което говорихме в точка 1. Това влакно ще използвам на диви водоеми, при нанасяне с лодка, най-често язовир Горни Дъбник.

На резервните шпули ще използвам Katran Neon в кастинг диаметъра 0.28 mm, което ще използвам на язовир Карабаша и други подобни сравнително чисти водоеми, където дистанцията ми е важна.

Цялата гама основни влакна Katran може да поръчате от сайта ми, в раздел ОСНОВНИ ВЛАКНА.
В категорията няма да откриете влакна на други марки, тъй като работя единствено с Katran. Продуктите на марката са с изпитано качество и нормални цени, заради което съм избрал да работя само с тях.
Аз съм официален представител на влакната Katran за гр. Плевен и района, ако не се чувствате сигурни в избора си, може да ми пишете или позвъните, винаги ще помогна, що се касае за риболов :) 

Намерете ме във Facebook: Mihail Petkov
Пишете ми във Viber или направо позвънете: 088 77 38 904