"Веднъж ми казват да използвам лийдкор, тъй като забива всичко надолу, а после, че е по-добре да ловиш директно с основната си линия. Какво е най-добре?" Ерик Ван Дайк към carpology.net


Найджъл Ходжсън казва: „Простият отговор е нито едното, нито и другото! Риболовът на шаран е свързан с адаптирането и промяната на вашия стил на риболов и на презентацията, така че да отговарят на водоема. Познавам някои много добри риболовци, които се кълнат, че линия с лийдкор хваща по-малко риба, отколкото линия без него, но познавам и много такива, които не биха ловили без лийдкор.

"Личното предпочитание е ключът в този спор. Днешно време са налични всякакви такъми и компоненти, които ни позволяват да правим различни безопасни монтажи като helicopter, chod, running монтажи и др., като всички те могат да бъдат с или без лийдкор, така че използването му е изцяло лично предпочитание."

"Лично Аз обичам лийдкора. Бих казал, че го използвам в 90% от излетите ми, но си оставям едни 10%, в които да експериментирам. Бих казал, че се старая да се адаптирам към ситуацията, отколкото да налагам мнение какво трябва или не трябва.

С днешните супер тънки лийдкори, предлагащи отлично прикритие със специални оплетки за риболов в обрасло дъно, лично Аз предпочитам да използвам лийдкор. Той придава устойчивост на триене при вадене на рибата, намалявайки шанса да я скъса с острите си перки и люспи."

"Следвайки същата логика, тежките монофилни и флуорокарбонови влакна са плътни и потъват отлично, също така имат вградено предимство - трудно забележими са под водата (ако се държи линията проста и чиста) и в края на краищата, те също може да доведат до желания резултат.

"За да обобщя, всичко опира до личните предпочитания и до това какво е най-добре според ситуацията"

Източник carpology.net, превод www.carpmojo.com.