Модерния шаранджийски риболов става все по-популярен в България и за това реших да създам ръководство с описание на най-важните аспекти от него, за да помогна на всеки, който тепърва се впуска в това приключение.

Здравейте, казвам се Михаил Петков и съм собственик на онлайн магазина www.carpmojo.com.
Шаранджийският риболов, както и общността покрай него, силно ми влязоха под кожата преди няколко години и за това реших да фокусирам себе си и сайта изцяло върху него.

В настоящето ръководство ще разберете какво означават много от странните термини, които сигурно неведнъж сте чували, как се използват определени джаджи, ще видите доста от практическите видеа, които съм заснел по темата и които ще ви помогнат да вържете едни от най-популярните и работещи монтажи.

Ще се постарая да опиша всичко за риболова на шаран от А до Я, така че да се чувствате максимално готови за това преживяване.

На първо място искам да благодаря, че посетихте моя блог, това наистина е важно за мен! 
Тази статия ще стане малко дълга, нещата наистина са много и ако смятате, че ще ви бъде полезна, може да я запазите като bookmark в браузъра си, за да я намерите лесно по-късно.


1. Въведение в модерния шаранджийски риболов

За модерният шаранджийски риболов е трудно да се каже, че е просто хоби. 
Той е едно от малкото неща в този живот, които могат да ме накарат да чета с часове, да гледам филми, да търся постоянно грешките си и да се уча от тях, за да не ги повторя на следващия риболов.
В крайна сметка с достатъчно опити, грешки, четене и пак грешки, целта на всеки от нашата общност е да стане по-добър и по-успешен в риболова, а радостта от това, че най-накрая сме надхитрили риба, с често трофейни за всеки друг вид риболов размери, е неописуема!
Опазването на всеки трофей, както и на околната среда са наши най-високи приоритети и за това всяка една шаранджийска линия се прави с мисъл, тя да бъде максимално безопасна за рибите и те да могат да бъдат върнати без трайни последствия за здравето им.
Именно за това използваме меки дюшеци, дори и течен атибиотик, с който третираме убоденото от куката място. В началото може да ви се струва смахнато, но повярвайте, не е :) 

В интернет ще откриете купища информация за монтажи, техники, такъми, но в това ръководство ще ви обясня основните такива, с които ще можете да отидете за риба още утре.2. Повече за рибите

Въпреки ширещия се мит, че шаранът е глупава риба, той въобще не е такава. На водоеми с много риболовци, рибите бързо се научават как да избягват куките и стръвта ви на всяка цена.
Шараните могат да виреят във всякакви водоеми - реки, големи язовири или малки блата. Те могат да останат активни през зимата, дори в най-големите студове, стига да имат достатъчно количество храна на разположение.
Те са всеядни, храната им е много разнообразна и може да включва миди, водорасли дори и малки рибки. Размножават се през пролетта, най-често от началото на април до юни, като за това избират плитки и обрасли места, където да хвърлят своя хайвер.

Шараните най-общо се делят на 2 вида - гол и люспест. Много от голите шарани имат красиви люспести образувания по тялото, по които често може да се познае хваната риба след години. И двата вида достигат трофейни размери, като килограмите не рядко са над 30. 

Друг желан представител на шаранското семейство е белият амур. Той обитава едни и същи места като шараните и се лови също толкова успешно на шаранджийските линии. Размерите му отново са впечатляващи, като дори става по-голям от шараните. Разликата при него е, че той е основно вегетарианец и много често можем да го видим и чуем как се храни в близкия папур или тръстика с характерното си мляскане. Ако видите оголени клони надвиснали над водата, това е един от сигурните признаци, че във водоема има бял амур.

Шараните и амурите обичат както плитки, така и много дълбоки места, стига да се чувстват защитени. Те редовно се групират около паднали дървета, папури и тръстики, обикновено далеч от популярните рибарски места и често се налага да ги търсим на много големи дистанции от мястото на което се намираме.3. Как, къде и кога да ги намерите

Шараните са активни през цялото денонощие, но големите риби се хващат най-често сутрин рано или на свечеряване, а дори и през ноща. През деня те са някак по-мързеливи и трудни за улавяне.
Както споменах, често се навъртат около паднали дървета, клони и водорасли и това са едни от най-предпочитаните места за риболов на шаран, защото там те не са толкова предпазливи.

Ако пък ловите на голям водоем, в който няма видими укрития, добра тактика е да си изберете 1 или 2 места с различна дълбочина - между 1-2 и 5 метра, на които да хвърлите своята захранка и в последствие въдици.4. Как и с какво да захранвате

Основната захранка и количеството й се преценява по това, дали във водоема има плевелни риби (каракуди, платики), които са чест гост на трапезата и ако храната е прекалено ситна и количеството й е малко, те доста бързо ще я изядат, много преди шараните да са я усетили. При наличието на дребни риби, се използва едра захранка - накисната царевица, протеинови топчета, както и различни по големина пелети, за да има все пак и по-малка и привлекателна храна, която да задържи рибите повече време на хранителното петно. Количеството захранка се преценява според мястото - ако искате да хвърлите 1 въдица до някое паднало дърво, хвърлете 2-3 шепи храна точно там, където сте спуснали въдицата. Ако пък ще ловите с няколко въдици на по-голям язовир, то честата практика е да поставите маркер/шамандура на мястото, което сте набелязали и да разхвърляте по-голямо количество от храната около нея често между 2 и 5 килограма, на по-голяма площ. 

С какво да захраните на по-голяма дистанция? Това може да стане по няколко начина - с надуваема лодка, с радиоуправляема лодка, с ракета за захранка - Spod, както и с PVA торбички.

Надуваема и радиоуправляема лодка се използват, когато нанасяте на големи дистанции, основно над 100-150 метра, които дистанции са трудни за достигане при хвърляне от ръка.

Spod ракетите без проблем могат да доставят малко количество храна на дистанция 100 и малко метра. За тях се използват по-здрави въдици, защото теглото често достига 200 грама, което може да е критично за нормална шаранджийска пръчка. Spod ракетата се пълни с храна, затваря се, хвърля се и при удар с повърхността на водата, нейния механизъм я отваря и храната се изсипва във водата.

Кобра за протеинови топчета. Кобрите представляват карбонови или композитни кухи тръби, които се използват за захранване с протеинови топчета на голяма дистанция. Средната дистанция, на която можете да захранвате с кобра от по-ниските класове е около 60-80 метра, докато по-големите им събратя от високия клас без проблеми хвърлят доста над 100 метра. 

PVA торбичките са изработени от материал, който се разтваря напълно, щом попадне във водата, което ви позволява да сте много прецизни в захранването - захранката пада само там, където е куката ви.
Тези торбички се използват и в комбинация с другите типове захранване за повече кълванета.

В това видео ще разберете как се борави с маркер, как се измерва дълбочината и как да разберете дали е твърдо или тинесто дъното.

5. Такъми за модерен шаранджийски риболов

Стигаме до най-забавната част - такъмите за модерен шаранджийски риболов. Първо ще ги изброя, а след това ще поговорим малко по-подробно за тях.

 • Въдици
 • Макари
 • Основно влакно
 • Голям кеп
 • Дюшег или люлка за рибите
 • Стойка или колчета за въдици
 • Сигнализатори и обтегачи
 • Калъф за въдици, сак за багажа
 • Шаранджийски стол - това вие си го решавате, но дългото чакане минава по-леко на удобен стол.
 • Палатка - само ако наистина сте сигурни, че това е вашето хоби и често ще се излагате на дъжд и студ.
 • Кутия за такъми и монтажи, масичките също са много удобни
 • Ножици за плетено влакно - незаменим инструмент
 • 2-3 вида игли за стръв и за възли - остра игла за стръв, малка игла със закопчалка за лийдкор, по-голяма игла със закопчалка за монтажи, PVA и други.
 • 2-3 вида шаранджийски куки с поне 2 размера от всяка
 • Влакно за поводи - 1 плетено без покритие, 1 плетено с покритие и 1 ролка флуорокарбон.
 • Ледкор/чейнкор влакно
 • Шок и snag лидери
 • Бързи връзки/вирбели
 • Сейфти клипс за олово или инлайн олово
 • Стопери за стръвта
 • PVA торбички и конец
 • Ракета за захранване / прашка / кобра / катапулт или произволна комбинация
 • Стръв и захранка


1. Шаранджийски въдици - Те биват няколко вида - телескопични, на три части и на 2 части. Като дължини, те могат да бъдат 3.60 метра (12 ft) или 3.90 метра (13 ft). Третия важен показател е тяхната акция, която най-често се измерва в либри (lb). Най-предпочитани тук са въдиците на 2 части, защото са по-тънки и по-леки спрямо другите. Дължината 3.6 е масовата, но пък с въдици 3.90 метра се покрива по-голяма дистанция. Най-предпочитаната акция е 3, 3.25 и 3.5 либри. Пръчки с акция 3 либри са доста по-меки от 3.5 либри. Колкото по-голяма е акцията, толкова по-голяма тежест може да изхвърли въдицата, но това не означава непременно и по-голяма дистанция. Когато нанасяте с лодка за захранка или надуваема лодка, най-предпочитани са меките въдици с акция 2.75, 3, 3.25 либри. Те предоставят по-голямо удоволствие и по-бързо изморяват рибите.
Когато търсите по-голяма дистанция при хвърляне от ръка, безспорният победител са въдиците с дължина 3.90 метра (13 ft) и 3.5 либри.


2. Шаранджийски макари - могат да бъдат с преден, заден или двоен аванс (байтрънъри). Те са големи, побират много влакно и издържат на големите натоварвания на които ги подлагаме при вадене на риба.

Направил съм доста подробно видео по темата:3. Основно влакно - основното влакно е важен избор, от него зависи дистанцията и се избира според типа водоем на който ще ловите. Изберете 0.30, ако желаете да хвърляте на голяма дистанция или 0.37-0.43, ако във водоема има водорасли и други закачки. Важно е дал желаете влакно, което е лесно видимо през ноща или такова, което се слива с дъното и не влияе на рибите.

Вижте подробното ми видео за шаранджийските влакна:4. Шаранджийски кеп - шаранджийските кепове са триъгълни с огромни размери. Дължината на рамената им често надхвърля 1 метър, дръжките им могат да са цели или на 2 части. Характерното за тях е, че след кепване на риба, рамената се откачат от тройника на дръжката. При тях е важно да са леки и здрави, карбоновите са най-добрия вариант.


5. Карп дюшек или люлка - Както споменах в началото, сигурността на рибите е наша най-голяма грижа. Не можем да си позволим риба с трофейни размери да бъде наранена, за това след като тя е влязла в кепа, старателно я преместваме върху мокър карп дюшек, който я предпазва от наранявания, ако рибата случайно разтърси глава. Люлките са по-големи и по-удобни, като рибата трудно може да излезе случайно от тях за разлика от дюшега. След като сте откачили куката, напръскайте старателно мястото, където е била прободена с антибиотик (антисептик), за да предотвратите бъдещи инфекции, които може да са пагубни за рибата.


6. Стойка или колчета за въдиците - Изберете стабилна стойка, която ще ви служи вярно и дълго. Ако пък не можете да си я позволите, колчетата са добър и стабилен вариант с единствения недостатък, че трудно ще ги забиете в каменист бряг. Стойките могат да бъдат за 2-3-4 и дори 5 въдици, като най-предпочитаните са тези за 3. При използване на колчета е хубаво да поставите и колче в задната част на въдицата, върху което да има навит държач, който задържа стабилно въдицата, защото кълванетата на рибите са наистина силни и ако не сте разхлабили аванса на макарата, напълно е възможно въдицата да тръгне към водата.


7. Сигнализатори и обтегачи - Сигнализаторите са изключително удобно средство за индикиране на кълване. Те издават силен звук, когато засекат движение на влакното. Има сигнализатори в комплект с дистанционна централа, което ви позволява да се отдалечите на голямо разстояние и при кълване, звукът се предава и към централата. Те обикновено са по-скъпия вариант, единичните сигнализатори също вършат добра работа и цената им няма да повлияе значително на бюджета. При тях обаче трябва да стоите близо до въдиците, за да ги чувате добре. Работата на обтегачите е да държат линията изпъната , за да може веднага при кълване, то да бъде отчетено от сигнализатора. Обтегачите са няколко вида - хенгери - свободно висящи обтегачи, използващи мека връзка - суингъри - обтегачи с твърдо рамо. Изборът тук си е изцяло ваш и двата варианта работят отлично.8. Калъф за въдиците, сак за багажа - Калъфът ви позволява да транспортирате въдиците си сигурно и удобно, без притеснения, че може да ги повредите. Има единични калъфи, но най-често се използват тройни и четворни. Шаранджийския сак е много удобна принадлежност, с която транспортирате целият набор от такъми сигурно и удобно. Саковете са изработени от здрава материя, често са водоустойчиви и са предвидени да побират стандартните шаранджийски торбички и кутии с аксесоари.


9. Шаранджийски стол и легло - Шаранджийските столове са изключително удобни и ви предоставят необходимия комфорт по време на дългите риболовни сесии. Лично за мен това е незаменим аксесоар, който всеки шаранджия трябва да притежава. Има столове с регулируема или фиксирана облегалка, а почти всички модели са със широки лапи отдолу, които не потъват в калта по бреговете. Голямото шаранджийско легло не незаменимо удобство при по-дълги излети, което ви позволява да се наспивате комфортно след дългите и интензивни дни покрай водоема.


10.  Палатка - Шаранджийската палатка е скъпо удоволствие, но пък са изключително надеждни и устояват на сурови метеорологични условия. Те биват различни размери - единични, двойни или по-големи. В тях без проблем можете да поберете шаранджийско легло, стол, както и всичките си аксесоари, когато времето се обърне срещу вас. 


11. Кутия за такъми, масичка - Кутиите за такъми се използват за съхранение на десетките дребни детайли, които се използват при монтажите - куки, бързи връзки, вирбели, силикони, стопери, влакна и каквото ви дойде на ум. Добре знаете, че подредения багаж спестява много време, когато сте на брега и удобното му съхранение е радост за очите. Малките сгъваеми масички за такъми ви помагат по-организирано да правите монтажите си и да не губите аксесоарите си във високите треви.


12. Ножици за плетено влакно - страхотен инструмент който реже всичко, но най-вече с лекота реже здравите плетени влакна за поводи, които с нормална ножица или нож не могат да се отрежат гладко, без да останат стърчащи власинки.


13. Игли за стръв и монтажи - тънките игли със и без закопчалка са нещо без което не можем. Те служат за пренасяне на стръвта върху монтажа на косъм, за връзване на клупове от ледкор, както и за подпомагане връзването на възли. Хубаво е да имате различни игли и да ги използвате според различните ситуации. 14. Шаранджийски куки - Те се отличават с това, че в края си имат ухо с дупка, през което се връзват с така наречения възел без възел, а отгоре им се прави монтаж на косъм. Размера вида на куките се избира според стръвта и конкретния монтаж, който желаете да използвате. Куките се отличават по извивката на опашката си. Размерът им се избира не според големината на рибите, а според размера на стръвта, която използвате.


15. Влакна за поводи - хубаво е да сте подготвени с различни влакна, за да можете да експериментирате с различни монтажи. Основно ви трябват влакно със силиконово покритие, влакно без покритие и прозрачен флуорокарбон.

Най-използваният от мен монтаж е Blow back, с няколко разновидности. Той е лесен и много ефективен, стига да го изпълните правилно. За тази цел съм заснел удобно видео със субтитри :)

Лесен и бърз монтаж от флуорокарбон, особено подходящ за начинаещи:16. Leadcore и chaincore влакна

Leadcore влакната, както се подразбира от името им, са влакна с оловна сърцевина. Предназначението на ледкор влакното е да държи последния метър от линията плътно на дъното, за да не плаши движението й мнителните риби. Те биват няколко вида - влакно с плътна оловна сърцевина, влакно със сърцевина от тънка месингова верижка и влакно без метална сърцевина с увеличено тегло.17. Шок и snag лидери

Шок и snag лидерите най-общо представляват влакна, предпазващи от скъсване първите няколко метра на шаранджийската линия, но двете се използват при различни условия и имат различно предназначение. Шок лидерът може да бъде от плетено влакно, чиято основна цел е да поеме голямото първоначално натоварване при хвърляне, като позволява да замятате с максимална сила и да постигате по-далечни дистанции. Неговата дължина е около 8-10 метра или около 2 дължини на въдицата. Snag лидерът отново се връзва между ледкора и основното влакно, както шок лидера, обаче неговата дължина може да бъде много по-голяма - 20-30 метра. Той най-често представлява дебело монофилно влакно от порядъка на 0.55 - 0.65 mm, която цел е да издържа на продължителното триене в острите мидени полета по дъното. Обобщено - ако търсите максимална дистанция от ръка използвайте 8-10 метра тънък плетен шок лидер. Ако искате да предпазите линията си при далечно нанасяне с лодка, използвайте дебел монофилен snag лидер.

Разберете какви са основните разлики между предлаганите в сайта шок и snag лидери и в какви ситуации са подходящи те:


Може да проследите моята подробна поредица за цялостното изграждане на шаранджийската линия:
Връзване на шаранджийска линия [ВИДЕО РЪКОВОДСТВО]Ако пък просто ви се гледа нещо интересно, може да прегледате категорията ИЗЛЕТИ в youtube :)Благодаря, че прочетохте статията ми, ще се старая с времето да я допълвам, за да бъде максимално полезна.
С радост бих добавил информация за въпроси, които може да ми зададете навсякъде и по всяко време:

Facebook: https://www.facebook.com/m5kov
Пишете ми на Viber или позвънете: 088 77 38 904
https://www.facebook.com/carpmojo